Robot, který umí dělat hamburgery, se chystá do prvních 50 restaurací

Hamburger - dali byste si? Foto: Hamburger - dali byste si?Foto: http://pixabay.com/

Dali byste si hamburger udělaný robotem?

Vzdor tomu, co nás učí film Terminátor se pojmem "roborevoluce" se obvykle míní překotná změna trhu práce, kdy nám plechové mašiny ze dne na den vezmou podstatnou část trhu práce. Aktuální vynález Miso Robotics, robot Flippy určený kalifornské fatsfoody, však ilustruje, že spíše než revoluce nás čeká postupná "plíživá" proměna pracovních pozic. "Roborevoluce" totiž už začala - jenom její tempo není tak rychlé, jak si mnozí malovali.

Jak udělat perfektní hamburger

Po technické stránce není Flippy nikterak impresivním kusem inženýrské práce. Statický robot se v zásadě sestává z autonomního ramena, které je schopné převracet burgery či maso o jisté specifické velikosti. Plátky ale sbírá a obrací skrze rukojeť, nikoliv nepodobnou běžné kuchyňské obracečce, takže pokud si někdo bude u Flippyho chtít objednat nadprůměrně velkou porci, odejde zřejmě o hladu. Podstatnější už je, že Flippy je oproti jiným autonomním mašinám vytvářejících hamburgery snadno nainstalovatelný do běžné větší kuchyně. Největším vynálezem je pak nakonec v případě Flippyho senzor a software rozeznávající, kdy je maso na desce již dostatečně hotové, a kdy ještě nikoliv. Servírování a prodej je však opět zcela na lidském personálu.

Pokud tedy Flippy někomu "ukradne" práci, budou to „kuchaři“ fastfoodů, což není přehršle komplexní práce - přehazování mletého masa ještě z nikoho Michelinského kuchaře neudělalo. Miso Robotics, potažmo její majitel CaliBurger, řetězec rychlého občerstvení specializovaný na kalifornské hamburgery, si přesto od nasazení robota slibuje snížení výdajů na lidské zaměstnance. CaliBurger by do dvou let robota rád nasadil do 50 svých prodejen. Co bude dále, se uvidí dle jeho spolehlivosti.

Je totiž zcela možné, že v praxi bude Flippy podstatně méně spolehlivý, než jak si nyní malují jeho vynálezci. Robot může být například vlivem blízkosti vysokým teplotám a mastnostě častěji poruchový. Jak už padlo, rovněž se neobejde bez lidského personálu - teprve ten totiž burgery dokončí. Je však zrovna tak možné, že se Flippy osvědčí a sníží platové výdaje CaliBurger. Pokud se tak stane, lze očekávat, že v následujících letech si Flippyho či jeho kopii pořídí i větší řetězce jako McDonald nebo KFC. Zlí jazykové v tom zřejmě uvidí úbytek pracovních místo pro lidi - nota bene pro ty s menšími příjmy - zástupci Miso Robotics jsou však optimističtí.

Kulinářská roboevoluce

Spíše než nahrazení existujících pracovních míst totiž vidí budoucnost v efektivnějším využití zaměstnanců. Restaurace, i ty s rychlým občerstvením, budou totiž vždy do značné míry spoléhat na kvalitu personálu. I pokud by tak za dekádu či dvě všechny fastfoody vytvářely pokrmy strojově, a dovedly jídlo i připravit pro servírování, lze počítat s tím, že u obslužného pultu bude práce stále dostatek. Právě služby budou automatizací práce ohroženy nejméně.

Faktem je, že Flippy rozhodně není jediný aktuální pokus o automatizaci kulinářského odvětví. Nicméně nikoliv všechny snahy se setkávají s úspěchem. V minulém týdnu rovněž vyšla studie irské University College Cork, která zjistila, že 3D tisk sýra bude... velmi náročný. I když vědci totiž vyzkoušeli více postupů a trysek dostupných 3D tiskáren, jejich 3D vytisknuté pokrmy měly kvůli nutnost sýr zahřát a roztavit vždy jinou konzistenci, než jaká je běžně požadovaná. Roboti možná budou s to smažit maso, ale na přípravu sýra budou zřejmě potřeba mnohem komplexnější mašiny.

Na stranu druhou pokračují zdárně pokusy tvorby laboratorního masa. Americký startup Memphis Meat, jenž vytváří maso ze zvířecích kmenových buněk, pokusně naservíroval své průlomové kuřecí a kachní stripsy. Maso vytvářené bez porážky - ačkoliv se stále neobejde bez určité míry násilí při odběru buněk zvířatům - se přitom oproti čtyři roky starým prvním pokusů zlevnilo ze stovek tisíc dolarů na 9 tisíc dolarů za porci. Stále jde o astronomické částky, které znemožňují komerční uplatnění. Prozatím se však plní vize, podle nichž se laboratorní maso v horizontu několika let zlevní na konkurenčně schopnou cenu.

Na každý pád se čím dál více ukazuje, že namísto vzpoury strojů jako z hollywoodských filmů se můžeme spíše těšit na postupné nahrazování té nejúmornější práce - a dokud budou roboti zabírat místa jenom v kuchyni, možná nám tento svět zítřka bude i po chuti.

Text: Ladislav Loukota

Článek

Lví samec Foto:

Zvrácená úchylka Američanů: Hamburgery ze lvího masa!

V USA se začalo šířit podivné nové jídlo. Nestačí jim už klasické americké burgery z hovězího masa, ale pochutnávají si na mase lvů!

oukota